Посібник, який розрахований на вчителів початкової школи, включає в себе короткі біографічні відомості та портрети майже всіх письменників, твори яких вивчаються на уроках української мови у другому класі. Матеріал сприятиме розширенню знань учнів про українських та зарубіжних письменників, розвитку їх пізнавальної активності та може бути використаний у позакласній роботі з учнями.

суббота, 22 февраля 2014 г.

Тамара  Коломієць
(09.04.1935)
Українська письменниця


Тамара Опанасівна Коломієць народилася 9 квітня 1935 року в місті Корсунь, нині Корсунь-Шевченківський Черкаської області. Мати багато працювала, тому вихованням дівчинки займалася бабуся. У дитинстві дівчинка надавала перевагу хлопчачій компанії і гралася виключно з хлопчаками. У шкільні роки мріяла стати лікарем. Перша її збірка «Проліски» побачила світ 1956 року, коли Тамара Коломієць ще навчалася в університеті. В 1957 року цю збірку відзначено першою премією та золотою медаллю Всесоюзного фестивалю молоді і студентів у Москві. Уїїтворчомудоробку— понадЗ0збірокоригінальнихказоквіршівнебилицьлічилоксмішинокзагадокНайвідомішіїїкниги: «Починаютьсядива», «Жмурки», «Пісенькапрогнома», «Пісняджерельця», «Дощик-накрапайчик».Вонанаписала 6 абетокдля 6своїхонуківЗа книжками Тамари Опанасівни вирослоне одне покоління.

Ганна Чубач
(06.1941)
Українська письменниця

Ганна Танасівна Чубач народилася 6 січня 1941 року в с. Плоске на Вінниччині. Закінчила Український поліграфічний інститут ім. Івана Федорова (1968) та Вищі літературні курси при інституті ім. Максима Горького (1973). Авторка збірок «Журавка» (1970), «Жниця» (1974), «Ожинові береги» (1977), «Заповіти землі» (1978), «Срібна шибка» (1980), «Святкую день» (1982, «Житня зоря» (1983), «Листя в криниці» (1984), «Літо без осені» (1986).За назвою першої ліричної збірки друзі одразу ж стали називати її ясноокою Журавкою.
Вірші поетеси перекладено російською, англійською, німецькою, чеською,
болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами.
Нагороди
Лауреат премій ім. П. Усенка, Марусі Чурай, Міжнародної премії "Дружба"; заслужений
діяч мистецтв України.

                                                 Твори для дітей

«Вивчаймо самі", "Сонячна абетка", "Алфавітні усмішки", "Жук малий і волохатий",
"Черепаха Аха","Прикмети — не секрети" та інші,  вірші, скоромовки, лічилки.


Надія  Кир`ян
(24.05.1946)
Українська письменниця

Надія Володимирівна Кир`ян — українська дитяча письменниця,поетеса, перекладачка, журналіст, член Національної спілки письменників України  член Національної Спілки журналістів України,  Лауреат літературної премії  видавництва «Веселка»імені Олени Пчілки .
Народилася 24червня 1946 року в м. Іваново Російської Федерації. Навчалася у Київському університеті(виключена за зберігання самвидаву) та в Інституті іноземних мов. Закінчила Челябінський політехнічний інститут. Працювалана різних будівельних роботах. Від 1989 до 2001 — у видавництві «Веселка» (Київ). Нині працює у культурологічному тижневику «Слово Просвіти» (Київ), проживає в с.Гореничі Києво-Святошинського району Київської області. Авто збірок віршів: «Рідне»; «Лелеки», «Чому вусатий колосок?» , «Дарунок татуся».

Леонід Куліш-Зіньків
(02.05.1942 - 27.04.2007)
Український письменник

Леонід Куліш-Зіньків народився 2 травня 1942 року в селі Кричильськ,  що Рівненсщині, в сім’ї селянина — відомого в селі гумориста.Навчався у сільській десятирічній школі. Широку популярність поет отримав після випуску книги для дітей «Як горобчик рахував». Одна за одною з’являлися друком його нові книжечки для малят: «Дівонька-круглая голівонька», «Чого мовчала мишка», «Тридцять три сороки», «Кіт чекає на обід». На слова поета композиторами написано музичні твори. З ним охоче працювали художники, читці, співаки, редактори. Твори Куліша друкувалися у найрізноманітніших газетах і журналах. Окремими виданнями вийшло понад двадцять книг віршованих та прозових творів письменника. Його вірші перекладені російською, білоруською, казахською, молдовською, словацькою, польською, башкирською мовами. Помер Л.Куліш 27 квітня 2007 року за вчительським столом в одній із Житомирських шкіл, куди його запросили на літературний урок. Похований у селі  Кричильськ.

Софі́я Майда́новська
(07.09.1948)
Українська письменниця
Софі́я Васи́лівна Майда́новська народилася 7 вересня 1948в

Галина  Демченко
(1922 – 1986)

Галина Олексіївна Демченконародилася в 1922 році в селі Олександрівка на Кіровоградщині, але дитинство її пройшло в селі Макіївка Чернігівської області. В шість років вона вже вміла читати й писати. Тому й навчатися пішла одразу в другий клас.У шкільній стінгазеті з'являються її перші вірші. Галина Демченко стала письменницею, писала вірші та прозу для дорослих і дітей.
Померла письменниця в 1986 році.

Михайло Стельмах
(24.05.1912 – 27.09.1983)
Український письменник

Стельмах Михайло Панасович народився 24 травня 1912 р. у с. Дяківціна Вінниччині

вселянській родині. Навчався у Вінницькомупедагогічному технікумі. В 1933 роцізакінчивВінницький педагогічний інститут.Працювавучителем на Київщині, записувавнародніпіснійлегенди, почавскладативласнівірші.Перші вірші вийшли друком 1936 р.
Основна тема Стельмахових творів — життя українського села протягом XX ст. Стилю письменникапритаманний щедрий фольклоризм, барвистість мови. Академік АН України з 1972 р.

Нагороди
За трилогію «Велика рідня»  М. Стельмах був удостоєний  Державної премії СРСР (1951), за «Кров людська — не водиця» і «Хліб і сіль»—відзначений Ленінською премією в 1961 р.За роман «Чотири броди» відзначено Державною премією ім. Т. Шевченка в 1981 р.
Помер Михайло Стельмах  27 вересня 1983 р. у Києві.

Степан  Жупанин
(18.01.1936 - 07.01.2005
Український письменник

Степан Ілліч Жупаниннародився 18 січня 1936 року в селі Іршаві (тепер місто Закарпатської області) в багатодітній сім’ї хліборобів .У дитинстві любив слухати оповіді про Довбуша, січових стрільців, про відьом і домовиків, водяників і лісовиків. Від батька навчився коломийок, умів грати на сопілці. А мати часто розповідала хлопчикові легенди, притчі, казки. У школі Степан захопився ляльковим театром. У сьомому класіперед початком лялькової вистави Степан виконав власний вірш-пісеньку «Мак і бджілка», який пізніше ввійшов до першої книжки «Бджілка» (1959). Серед його творчого доробку чималоскоромовок, дитячих закличок, віршованих оповідань, що склали 25 збірок. Серед них: «На високій полонині», «Сестрички-смерічки» (1962), «Світле озерце» (1975), «Смерековий край» (1985), «Гірська стежинка» (1965), «Ватра» (1981), «Лісовий світанок» (1986), «Світлячок та бджілка» (1989), «На високій полонині» (1993), «Сто загадок» (1993). Понад сто його віршів стали піснями. 
Помер 7 січня 2005 року, в Ужгороді.

Іван Нехода
(11.05.1910 – 17.11.1963)
Український письменник


Іван Іванович Негода народився 11 (24травня )1910 року в селі Олексіївка  Харківської областіу селянській родині.  З 9 років Ваня вже наймитував пастухом. Родовід Івана Неходи з села Диканька, що на Полтавщині, з давнього козацького роду Сотників. Козацьке прізвище Нехода, той що «не ходив», був завжди на коні.В Харкові працював у піонерській газеті «На зміну»  кореспондентом.Навчався на факультеті мови та літератури Харківського інституту народної освітивчителював, працював в редакціях різних газет і журналів, здебільшого дитячих.  У червні 1941 ІванНеходапішовнафронт.ПисативіршіІванНеходапочавщенавчаючисьупочатковійшколіврідномуселі.Майжеполовиназбірокпоета — длядітейПисавпоетісправжніпісні.Самевін — авторвідомоговірша-пісеньки «Улісі-лісітемному».
Помер І.І.Нехода раптово 17 жовтня в 1963 року.

 « ПІСНЯ ПРО ЛИНКУ)  («У ЛІСІ-ЛІСІ ТЕМНОМУ»)

У лісі, лісі темному,
Де ходить хитрий лис,
Росла собі ялинонька
І зайчик з нею ріс.
Ой, снігу, снігу білого
Насипала зима!
Прибіг сховатись заїнька,
Ялиноньки — нема.
Ішов тим лісом Дід Мороз,
Червоний в нього ніс.
Він зайчика-стрибайчика
У торбі нам приніс.

Маленький сірий заїнько,
Іди, іди до нас!
Дивись, твоя ялинонька
Горить на весь палац!

Комментариев нет:

Отправить комментарий