Посібник, який розрахований на вчителів початкової школи, включає в себе короткі біографічні відомості та портрети майже всіх письменників, твори яких вивчаються на уроках української мови у другому класі. Матеріал сприятиме розширенню знань учнів про українських та зарубіжних письменників, розвитку їх пізнавальної активності та може бути використаний у позакласній роботі з учнями.

суббота, 22 февраля 2014 г.

Василь Марсюк
       (21.03.1938)
Василь Андрійович Марсюк народився 21 березня 1938 року в місті Мар`їнці на Донеччині у шахтарській сім`ї. Виростав без батька. Закінчив педагогічне училище та Київський державний університет імені Т.Г.Шевченка. Написав кілька збірок віршів для дітей. Одна з них – «Тигр утік із зоопарку». На деякі вірші написали пісні відомі композитори, такі, як Володимир Івасюк.


Степан Пушик


 ( 1944)


           Український письменник
      Народився Степан Пушик 26 січня 1944 року в селі Вікторові Івано-Франківської області в селянській родині. В 13 років залишився без батька з двома молодшими сестрам й братом.


Трудову й творчу діяльність почав з 15-ти років. Степан Пушик – поет, прозаїк, публіцист, драматург, літературознавець, фольклорист, громадсько-політичний діяч. 


Нагороджений орденом. Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, премії імені  Василя Стефаника, Павла Чубинського, Мирослава Сірчана, Олександра Копиленка. Лауреат конкурсу на кращу пісню ХХ століття.


Має багатотомне зібрання записів фольклору, який почав збирати ще в шкільні роки: «Чарівне горнятко», «Казки Підгір`я», «Золота вежа», «Срібні воли».   Він автор дитячих віршів «Маленьке пташеня», «Золотий човник», збірок пісень, буклетів «Співають гори», «Любисток», «Над горою місяць повен», «Козак гуляє». Твори Степана Пушика перекладені багатьма мовами світу.                                      


Павло Тичина
(23.011891 – 16.09.1967)
Український поет)
Український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч Павло Григорович Тичина народився 23 січня 1891 році в с. Піски на Чернігівщині, навчався в Чернігівському духовному училищі та духовній семінарії, Київському комерційному інституті. Його рід походив зі стародавнього козацького роду (його пращур був полковником у Богдана Хмельницького). Батько П.Тичини був сільським пономарем і вчителем у безкоштовній сільській школі грамоти. Він мав 12 сестер і братів. Жили впроголодь, зате гарно співали. Змалку майбутній письменник виявив хист до музики, малювання і віршування.


 Як поет П.Тичина починав з наслідування пісень та творів Т.Г.Шевченка. Першим надрукованим твором був вірш «Ви знаєте, як липа шелестить», першою збіркою віршів була збірка «Сонячні кларнети». Він автор збірок «Плуг», «Вітер з України», «Чернігів». Лауреат Шевченківської премії, Герой Соціалістичної праці, Кавалер п`яти орденів Леніна, Кавалер двох орденів Трудового Червоного Прапора. Помер Павло Григорович Тичина 16 вересня 1967 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі (м. Київ). До складу музея історії в с. Піски входить хата-садиба Тичини; у Києві відкритий літературно - мемореальний музей-квартира П.Г.Тичини; засновано літературну премію та стипендію імені П.Г.Тичини; його ім`ям названо вулиці,бібліотеки.


                                                                    Анатолій  Камінчук
                                                                                                        ( 1939 рік)
                                                                                            Український письменник
Анатолій Семенович Камінчук народився в 1939 році у Києві в сім`ї службовця. Його батько, Семен Камінчук, пішов на фронт і в 1943 році загинув у боях під Житомиром.. Після служби в армії Анатолій Семенович закінчив філологічний факультет Київського державного університету імені Т.Г,Шевченка. Працював учителем на Житомирщині. Він видав більше десяти збірок віршів для дітей: «Кіт пита у кота», «Зелені їжаки», «В гостях у білочки», «Малювальниця», «Бабуся-Зимуся», «Кольорова книжечка», «Рідний край», «Ластівки», «Равлик-Павлик», «Дятликова школа», «Трамвайчик», «Веселе полювання», «Льодрхід», «Прапорець»; книги «Бабуся-Зимуся», «Кольорова книжечка», «Рідний край».


НАТАЛЯ ЗАБІЛА
           (1903-1985)
Українська письменниця
Народилася письменниця 5 березня 1903 року в місті Петербурзі у дворянській родині. Першою книжкою для дітей була збірка оповідань під назвою «За волю» та «Повість про Червоного звіра». Твори для дітей стали її покликанням. З-під її пера вийшли: віршоване оповідання для малюків


«Про маленьку мавпу», «Пригоди з автобусом», «У морі», «Про Тарасика й Марисю», «Ясоччина книжка», «Ведмедикова хата». Її твори – п`єса-фантазія «Перший крок», драматична поема «Троянові діти» - відзначені літературною премією імені Лесі Українки.
Померла Наталя Забіла 6 лютого 1985 року.


Юрій  Буряк
               (24.03.1951)
 Український письменник
Буряк Юрій Григорович народився 24 березня у м. Дніпропетровську. Поет, перекладач, видавець, член Національної спілки письменників України. Лауреат премії імені П. Усенка та премії імені І. Огієнка.







Олег Буцень
  (04.03.1923 – 11.10.1966)
 Український письменник
Народився Олег Буцень 4 березня 1923 року в м. Київ в сім`ї службовця. Захоплювався моделюванням літаків, робив радіоприймачі, любив малювати. Ще з дитинства писав вірші. Учасник радянсько-німецької війни. Воював на


різних фронтах до її кінця. Нагороджений медалями. Працював учитулем української мови та літератури. Проживав у Києві. Писав для дітей казки та оповідання, головною метою яких було набуття перших навичок та вмінь, виховання дитячої душі, моральних якостей юної особистості. Основні цінності, яким приділяв письменник увагу у своїх творах, це правда,совість, доброта. Помер Олесь Буцень після важкої хвороби 11 жовтня 1966 року.


Микола Сингаївський
(12.11.1936 -22.02.2013)
Український поет
Микола Федорович Сингаївський народився 12 листопада 1936 року в с. Шатрище на Житомирщині в родині хлібороба. У дитинстві був пастухом: купався в лугових росяних травах, ходив за плугом, скиртував солому, сіно, де згодом і засинав…


Все своє життя вчився і працював, працював і вчився. У світ


вийшло понад сорок поетичних і прозованих книжок М. Сингаївського.


Половина з них – для дітей. Перша збірка – «Жива криничка». Далі вийшли збірки « Колесо», «Метелик у портфелі», «Перепілка щастя носить», «Мій календар», «Журавлине літо», «Сонце для всіх», «Березничка», «Ми – громадяни», «Явже виросла»,


«Стежка до криниці», «Краплі зорі», «Тепла земля». М.Сингаївський був небайдужий до пісні, був гармоністом, грав на струнних, записував народні пісні. На його вірші теж були


написані пісні, які стали відомими. Це «Чорнобривці, «Безсмертник», «Полісяночка», «В краю дитинства», «Сонце в долонях», «Розляглося наше поле»… Одна з його збірок має назву «Я родом із пісні». Лауреат премій імені О. Бойченка та імені М. Островського.
22 лютого 2013 року Микола Федорович Сингаївський пішов із життя.


Оксана Сенатович
(02.01.1941 – 31.03.1997)
Українська письменниця
Оксана Павлівна Сенатович народилася 2 січня 1941 року в м. Бережани Тернопільскої області, у сім'ї вчителів — Павла Зеноновича Сенатовича і Марти Сигізмундівни Орнатовської.


Після закінчення у 1957 році школи з відмінним атестатом і золотою медаллю навчалась у Львівському політехнічному інституті. Померла 31 березня 1997 року у Львові, похована поруч із своїм чоловіком, поетом Володимиром Лучуком. Найяскравіше розвинувся талант письменниці у поезії для дітей. Вийшли друком такі збірки: «Червоні лелеки», «Вісім сотень колобків», «Вчиться вересень читати», «Сніговик», «Живемо в одному домі», «Шпаки на колесах», «Соловейку, тьох-мажор!», «У краєзнавчому музеї», «Азбука для Левка». До 50-річчя Оксани Сенатович вийшло вибране під назвою «Вчиться вересень читати», куди увійшов  оновлений варіант повісті «Не виростуть хлопці без дощу».
В останній рік життя Оксана Сенатович написала дві повісті для дітей — «Пані Будьласка і вуйко Пампулько» та «Про Люлька Смока і Котів - місто чудес(не)». Окремі її твори перекладено понад десятьма іноземними мовами. Оригінальний доробок Оксани Сенатович заслужено й об’єктивно належить до золотого фонду української літератури для дітей. Лауреат  премію імені Олени Пчілки.


Олександр Олесь
(05.12. 1878 – 1944)


Український письменник
Олександр Іванович Кандиба (Олександр Олесь–літературний псевдонім) народився 5 грудня 1878 року у місті Крига на Сумщині в заможній селянській родині.


Закінчив Харківський ветеринарний інститут. Працював у Харкові, Києві. Перша його книга «З журбою радість обнялась» вийшла у Петербурзі й принесла славу молодому поету. Складний життєвий шлях випав на долю Олександра Олеся. Він був змушений виїздити за кордон, до Австрії та Італії. Пізніше жив у Відні та Берліні, остаточно оселився в Празі. Там він провів решту життя. Еміграція стала трагедією життя Олеся. У мріях і снах з`являлися йому степи Сумщини, рідне місто Білопілля (Крига), село Верхосулці, де після смерті батька жив у діда разом з матір`ю та двома сестричками, а навколишній світ здавався йому «суцільною казкою природи». Лірика Олеся – це розлиття почуттів в житті квітів, трав, сонячного проміння. В останні десятиріччя життя він займається переважно інсценізацією народних казок, написання лібретто для дитячих опер. Помер письменник у Празі в 1944 році.  Дослідження творчої спадщини видатного майстра слова тільки розпочинається. Поет повертається на батьківщину, до рідного


народу.





Наталка Поклад
                        (03.09.1951)
            Українська письменниця
Наталія Іванівна Поклад (Наталка Поклад) народилася 3 вересня 1951 року в с.Маньківці на Вінничині. Закінчила Балтійське педучилище та філологічний факультет Київського державного університету імені Т.Г.Шевченка. Українська поетеса, публіцист, педагог, громадська діячка. Лауреат літературних премій імені Євгена Маланюка, Михайла Коцюбинського, літературної премії «Благовіст», літературної премії Наталі Забіли. Автор творів для дітей «Хрущова наука», «Абетка», посібника з українознавства «Слово», фольклорного видання «Маньківське весілля» (древній весільний обряд на Поділлі).



       





Василь Чухліб народився в селі Лебедівка на Чернігівщині. Мальовнича краса її природи з малих літ глибоко запала йому у серце. Здобувши диплом викладача мови та літератури, Василь Чухліб працював учителем у місті Добропілля на Донеччині та в місті Обухів на Київщині. Співпрацює з журналом «Малятко». Перша книжечка молодого літератора з
творами для дітей називалась «Хто встає раніше». В.Чухліб пише короткі


              Василь Чухліб
                         ( 1941 рік)
             Український письменник
Василь Чухліб народився в селі Лебедівка на Чернігівщині. Мальовнича краса її природи з малих літ глибоко запала йому у серце. Здобувши диплом викладача мови та літератури, Василь Чухліб працював учителем у місті Добропілля на Донеччині та в місті Обухів на Київщині. Співпрацює з журналом «Малятко». Перша книжечка молодого літератора з
творами для дітей називалась «Хто встає раніше». В.Чухліб пише короткі


оповідання та казки. Більшість про природу. Представників природного світу автор наділяє тими рисами, характером та поведінкою, які властиві добрим та лихим людям. В усіх героїв творів


В.Чухліба – людей, тварин, рослин – є одне спільне: річка Десна. Живе Василь Чухліб у Києві.


             Зірка Мензанюк     
                   (21.10.1954)
           Українська письменниця
Зірка Захарівна Мензатюк народилася 21 жовтня 1954 року в селі Мамаївцях (Чернігівська область). Писати почала ще з другого класу. Домашній переказ «Ліс восени» розтягнувся на цілих 5 сторінок. Їй так це сподобалось, що письменниця на цьому не зупинилась і написала ще й віршовану «Казку про кицю Мурку і дівчинку Ганну». Потім стала писати вірші. З 1990 року з друку почали виходити її твори: книжки казок «Тисяча парасольок», «Арніка» (про найчарівніше зілля Карпат), «Мільйон мільйонів сестричок», «Київські казки», «Казочки-куцохвостики» (титул року «Книжка року-2006» у номінації «Дитяче свято» та 3-я премія київського ярмарку «Книжковий світ-2006»  у номінації «Краща дитяча


книга», казкові історії «Як до жабок говорити»; книга «Наші церкви: історія, дива,легенди», «Таємниця козацької шаблі», «Катрусині скарби», «Макове князювання».
Зірка Мензатюк є лауреатом міжнародного літературного конкурсу у США, літературної премії Лесі Українки, премії Наталі Забілої.









       Октав Панку-Яш
           (14.-4.1929)
          Румунський письменник                                                          
Октав Панку-Яш народився 14 квітня 1929 року в Яссах. Отримав ліцейську освіту в Бухаресті. Працював врадіовіщуванні та кінематографії. Опублікував ряд збірників гумористичних оповідань та замальовок для дітей, у тому числі: «У папы два сына», Рассказы в коротких штанишках», «Письма в адрес моих сыновей», «Не уходи, мрй День прекрасный».

Комментариев нет:

Отправить комментарий