Посібник, який розрахований на вчителів початкової школи, включає в себе короткі біографічні відомості та портрети майже всіх письменників, твори яких вивчаються на уроках української мови у другому класі. Матеріал сприятиме розширенню знань учнів про українських та зарубіжних письменників, розвитку їх пізнавальної активності та може бути використаний у позакласній роботі з учнями.

суббота, 15 февраля 2014 г.



                      Володимир Омелянович

                                   Забаштанський
(05.10.1940 – 02.12.2001)



Забаштанський Володимир Омелянович народився 5 жовтня 1940 року в селі (тепер селище міського типу) Браїлів Жмеринського району Вінницької області в робітничій сім'ї. 
Закінчив сім класів школи і вступив до ремісничого училища в місті Макіївка Донецької області. Після закінчення училища в 1957 році працював на будівництві, кочегаром в котельній цукрового заводу. Перші вірші написав ще в шкільні роки.
Після закінчення училища ппепепепеп еиеиеиВ 1958 році стався нещасний випадок, внаслідок якого В.О.Забаштанський втратив зір і руки. Після дворічного лікування в Київському інституті травматології і ортопедії закінчив вечірню школу робітничої молоді, здобувши повну середню освіту. В 1969 році з відзнакою закінчив філологічний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Член Спілки письменників СРСР з 1967 року. З 1968 по 1993 роки очолював Республіканську літературну школу-студію «Кобза». Помер 2 грудня 2001 року. Похований в Києві на Лісовому цвинтарі.
     Переклав українською «Езопові байки», документальну повість для дітей «Біла борозна» А.Іванова, повісті В.Астаф’єва «Кража» і «Десь гримить війна».

Нагороди


Орден «Знак Пошани»


Орден «За мужність»


Почесна грамота Президії Верховної Ради УРСР


Державна Премія УРСР імені Тараса Шевченка (1986)


Літературна премія ЛКСМУ імені Миколи Островського (1974)


Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені Євгена Гуцала (2000)


Літературна премія імені Володимира Свідзінського (2001)


Комментариев нет:

Отправить комментарий